Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΠΕΡΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – και όχι μόνο

 
Το κείμενο αυτό γράφτηκε σαν απάντηση σε μία διάχυτη δυσπιστία που υπάρχει στον κόσμο σχετικά με τα διατροφικά συμπληρώματα. Θέλω να σταθώ σε ένα κύριο σημείο που διαφεύγει από το ευρύ κοινό: την σταδιακή αλλά ακραία ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ που ζούμε τα τελευταία 50, χονδρικά, χρόνια. Ο αέρας δεν είναι αυτός που αναπνέαμε, το νερό δεν είναι αυτό που πίναμε, οι τροφές δεν είναι αυτές που τρώγαμε. Όλα άλλαξαν.
Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη πρώτες απ’ όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε...
αιωρούμενα ρυπογόνα μικροσωματίδια (στοιχεία περιοδικού ΟΙΚΟ, 2008). Προφανώς η καθιέρωση της αμόλυβδης βενζίνης δεν έλυσε ιδιαίτερα προβλήματα…
Κολυμπάμε πιά σε ένα πέλαγος ακτινοβολιών τελευταίας τεχνολογίας. Συσκευές άγνωστες 30 χρόνια πριν έγιναν κομάτι της καθημερινότητάς μας (κινητά, φούρνοι μικροκυμάτων, κλπ.) Το νερό που πίνουμε, γεμάτο χλώριο, που σκοτώνει επικίνδυνους και μη μικροοργανισμούς, αλλά αφήνει άθικτα τα βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, ραδιενεργά στοιχεία.
Ακόμη χειρότερα: Σε 8 από 13 ελληνικές εταιρίες εμφιαλωμένων νερών βρέθηκαν ίχνη εξασθενούς χρωμίου! (έρευνα κυπριακής εταιρίας, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/02/2012).
Στο πεδίο της τροφής η επίθεση των πολυεθνικών μεταλλαγμένων (κομψότερα: γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, Γ.Τ.Ο.) αλλά και του βιβλικού codex alimentarius είναι γενικευμένη.
Ολες πλέον οι συσκευασμένες τροφές τύπου σνακς, και όχι μόνο, περιέχουν δόση σόγιας ή καλαμποκιού μη ελεγμένης προέλευσης.
Το θαύμα της διεθνοποιημένης οικονομίας !…Και για να μην ξεχνιόμαστε, εκτός των μεταλλαγμένων, βρισκόμαστε στη θανάσιμη αγκαλιά της χημικής γεωργίας.
Αλόγιστη η χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων & ζιζανιοκτόνων. Η καθολική απουσία κρατικών ελέγχων φέρνει στην κυριολεξία τον καρκίνο στο πιάτο μας.
Τι να πρωτοπούμε για την κτηνοτροφία; Για το ντοπάρισμα των ζώων με αντιβιοτικά & ορμόνες; Για τον αφύσικο & βάρβαρο, έξω από κάθε κανόνα βιοηθικής, τρόπο εκτροφής; Για τις φρικαλέες συνθήκες στα σφαγεία;
Μπαίνουμε σε ένα σούπερ-μάρκετ. Τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή. Αφθονία πολύχρωμων συσκευασιών χαϊδεύει ευχάριστα τις αισθήσεις. Ο θρίαμβος της εικονικής πραγματικότητας!…
Ωστόσο 100 χρόνια πριν αρρώσταινε από καρκίνο ο 1 στους 200, τη δεκαετία του ’80 ο 1 στους 4, στην παρούσα δεκαετία τείνουμε προς το 1 στους 2! Τυχαίο; (στοιχεία δρ.Ν. Κότσανη, Πανεπιστήμιο Πατρών).
Όλα αυτά, εν πολλοίς γνωστά (αλλά όχι συνειδητοποιημένα), οδήγησαν την τελευταία εικοσαετία σε μία σταδιακή στροφή στα βιολογικά προϊόντα. Ολο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το κυρίαρχο μοντέλο δεν πάει άλλο. Η υγιής αυτή τάση στη χώρα μας υπονομεύτηκε ανοιχτά από μία στυγνή κρατική πολιτική, εξυπηρετική των συμφερόντων των πολυεθνικών χημικών & μεταλλαγμένων.
Το αμερικανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Rodale απόδειξε μετά από πείραμα που κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια ότι η βιολογική γεωργία υπερέχει σημαντικά της συμβατικής γεωργίας σε όλα τα εξεταζόμενα στοιχεία σε βάθος χρόνου. ( Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τέλος του 2011).
Ας έρθουμε τώρα στα συμπληρώματα διατροφής.
Οι εταιρίες συμπληρωμάτων διατροφής δημιουργήθηκαν για να καλύψουν την ανάγκη του κόσμου για πληρέστερη διατροφή, αφού η συμβατική γεωργία & κτηνοτροφία είχαν «αδειάσει» τις τροφές από θρεπτικά συστατικά.
Οι πολυεθνικές φαρμάκων & τροφίμων μπήκαν σύντομα στο χορό με αποκλειστικό στόχο το κέρδος. Επιχείρησαν να απομονώσουν εργαστηριακά τα διάφορα χρήσιμα στοιχεία (βιταμίνες, πρωτεϊνες, αμινοξέα, κλπ.), να τα κατοχυρώσουν νομικά ως πατέντες και να τα μοσχοπουλήσουν στους καταναλωτές.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην προώθηση των συμπληρωμάτων διατροφής το life-style, τα άνωθεν καλλιεργούμενα πρότυπα ανδρικής & γυναικείας ομορφιάς. Τα χημικά-εργαστηριακά συμπληρώματα διατροφής μπήκαν δυναμικά στα γυμναστήρια & τα ινστιτούτα αδυνατίσματος.
Όλα αυτά όμως ελάχιστη σχέση έχουν με την υγεία μας… Οι πιο υποψιασμένοι καταναλωτές, οι πιο κοντινοί σε ένα οικολογικό τρόπο ζωής, έγιναν δικαιολογημένα δύσπιστοι απέναντι στα διατροφικά συμπληρώματα. Πόσο μάλλον που και ο ιατρικός κόσμος μετά από εκτενείς έρευνες αρνείται την ωφέλεια που δήθεν έχει ο οργανισμός μας από αυτά.
Πράγματι, τα χημικά συμπληρώματα που παρασκευάζονται στο εργαστήριο δεν είναι ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΑ, δηλ. δεν απορροφώνται από τον οργανισμό, και αν απορροφηθούν πάνε σε λάθος σημείο (π.χ. πρόσθετο ασβέστιο που αντί να πάει στα κόκκαλα ασβεστοποιεί τις αρτηρίες).
Επίσης, μεταβολίζονται δύσκολα και σε βάθος χρόνου επιβαρύνουν το συκώτι, του οποίου οι βλάβες είναι κρισιμότατες για την υγεία.
Είναι λοιπόν σκόπιμο να κάνουμε έναν κρίσιμο διαχωρισμό: Από τη μια πλευρά τα χημικά-εργαστηριακά συμπληρώματα διατροφής και από την άλλη τα φυσικά-βιολογικά.
Αυτά, σε αντίθεση με τα πρώτα, είναι ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΑ, διότι ο οργανισμός μας τα αναγνωρίζει σαν τροφές και όχι σαν ξένα σώματα. Μεταβολίζονται άριστα στο συκώτι, όπως ακριβώς οι τροφές και εξασφαλίζουν ΥΓΕΙΑ και ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ.
Δεν είναι τίποτε άλλο παρά συμπυκνωμένη βιολογικά παραγόμενη τροφή, δηλ. φύλλα, φύκια, καρποί, κ.α. – συνήθως σε σκόνη συσκευασμένη σε κάψουλες εν κενώ. Ετσι συντηρούνται για περισσότερο χρόνο.
Είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες και καταστάσεις (εκτός λίγων εξαιρέσεων). Εξασφαλίζουν ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΓΕΙΑΣ, αλλά και θεραπεία, αν ο οργανισμός νοσήσει. Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου.» Βέβαια, χρειάζεται απείρως μεγαλύτερη ποσότητα για να αντιμετωπίσει κανείς ασθένεια παρά για να την προλάβει.
Τέλος, να τονίσουμε ότι τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής δεν είναι ανταγωνιστικά με τα φάρμακα της συμβατικής ιατρικής, αλλά συμπληρωματικά. Η ολιστική προσέγγιση στα θέματα υγείας είναι εκείνη που δίνει τις άριστες λύσεις.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, αυτά που διώχνουν το άγχος και μας κρατάνε υγιείς, είναι ακόμα δωρεάν:
Καθημερινό περπάτημα, βαθειές εισπνοές, ελαφριά γυμναστική, γέλιο, παρέα με φίλους. Κάνετε την έρευνά σας για φυσικά συμπληρώματα διατροφής Και σας προτείνω να δείτε και αυτά.

http://www.vitamelia.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD/%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%87%ce%b1-%cf%87%ce%b9%ce%bf%cf%85-60caps400mg/


Θεοδόσης Βρανάς: Καθηγητής Οικονομικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου