Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ο πολύτιμος σπόρος που προστατεύει από καρκίνο του μαστού

bigstock Brown Flax Seeds On A Spoon 87147068 
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιγνάνες, μια ομάδα οιστρογόνων φυτικής προέλευσης, θεωρείται προστατευτική ενάντια στον καρκίνο του μαστού αλλά και στην εξέλιξη της νόσου που πλήττει τόσο συχνά το γυναικείο φύλο.
Στην πραγματικότητα, ο σπόρος παρέχει περίπου 100 φορές περισσότερες λιγνάνες από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Έχει αποδειχθεί στο πλαίσιο εργαστηριακών μελετών ότι οι λιγνάνες καταστέλλουν άμεσα τον.... πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στο μαστό.
Ο λόγος για το λιναρόσπορο, μια υπερτροφή πλούσια, μεταξύ άλλων, σε ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες.
Στο πλαίσιο μελέτης που εκπονήθηκε προ εξαετίας και περιελάμβανε δείγμα 45 γυναικών που οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (λόγω ύποπτης βιοψίας) ή είχαν εμφανίσει στο παρελθόν καρκίνο του μαστού, χορηγήθηκε ποσότητα αντίστοιχη με δύο κουταλιές του γλυκού τριμμένο λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες παρουσίασαν λιγότερες προκαρκινικές αλλοιώσεις στο μαστό έπειτα από ένα χρόνο λήψης του λιναρόσπορου σε σύγκριση με τα ευρήματα στο ξεκίνημα της μελέτης. Μάλιστα, ποσοστό 80% των γυναικών παρουσίασε σημάδια ύφεσης όσον αφορά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Όσο για τις γυναίκες που έχουν ήδη εκδηλώσει καρκίνο του μαστού, μια άλλη επιστημονική μελέτη υπέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση λιναρόσπορου (οι συμμετέχουσες κατανάλωναν το σπόρο ψημένο μέσα σε κεκάκι) συνδέεται με μειωμένο ρυθμό πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων και παράλληλα αυξημένο ρυθμό θανάτου των καρκινικών κυττάρων. Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο επιθετικό καρκίνο του μαστού.
Οι ειδικοί συνιστούν καθημερινή κατανάλωση μίας κουταλιάς της σούπας τριμμένο λιναρόσπορο σε σαλάτες, στη σούπα, στα δημητριακά ή ως συστατικό στο μείγμα για κάποιο σπιτικό αρτοσκεύασμα.
Δείτε και αυτό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου